Update activiteiten, gebeurtenissen Kenia November en December 2020

Beste wensen voor het Nieuwe jaar.

De nieuwsbrief geeft een update over de ontwikkelingen in Kenia van de laatste maanden van het jaar 2020. Echter de nieuwjaarswens mag natuurlijk niet ontbreken. Waarbij 2020 een bizar jaar was, zoals velen dat zeggen, heeft het jaar ook de kracht van Tenda Pamoja laten zien! 1600 voedselpakketten zijn er uitgedeeld voor een bedrag van € 50.491,00 zonder bijdrage van de Wilde Ganzen. Inclusief hierbij was het  voedselprogramma op de Mwereni Primary school voor de terugkomende leerlingen. In maart/april zijn er op 14 scholen maskers en zeep  uitgedeeld eveneens zonder bijdrage van de Wilde Ganzen.  Voor een bedrag van € 4.781,00. De Covid 19 equipment in het najaar gaf een bedrag van € 3725,00 en de bouwactiviteiten een bedrag van € 52.364,00.  Bij de laatste genoemde activiteiten komt het bedrag van de Wilde Ganzen er nog bovenop. Alles opgeteld komen we dan op een bijdrage van zo’n € 140.000,00.

2021

Wat zal het jaar gaan brengen, hoe zal Covid 19  de wereld nog in zijn greep houden? Kunnen wij reizen. Reizen b.v. naar onze projecten? Hoe gaan wij verder supporten?? Voedselpakketten, Covid 19 equipment en bijdragen aan salarissen voor de leerkrachten zijn niet begroot! Het vraagt nieuwe initiatieven. Een uitdaging. Creativiteit. We gaan voor een prachtig 2021, waarbij onze contacten zoals governor Salim Mvurya, minister ECDE Mangale Ndegwa en medewerkers NCBA bank te Ukunda, eveneens deze wens hebben ontvangen met de hoop op een goede samenwerking. Dit geldt ook voor onze nieuwjaarswens aan T4T, Wilde Ganzen en de Tandartsen.

Opening scholen

Mooi nieuws was het feit dat de scholen weer open zijn. De scholen zijn per 4 januari 2021 weer open na een sluiting van 9 maanden!! Alle kinderen kunnen weer naar school. Normaal gesproken zou dan het nieuwe schooljaar moeten aanvangen. Echter het tweede en derde semester van schooljaar 2020 wordt eerst afgemaakt. Dat betekent voor het schooljaar 2021 dat dit pas start in september 2021. Middels verkorte vakanties wordt versneld het schooljaar afgewerkt en zo ook het jaar erop. Dit betekent voor docenten en leerlingen de komende twee jaar nauwelijks vakanties.

Samson zal de sponsor daarin een update geven aangaande bijdragen voor leerlingen die op de middelbare scholen, de vervolgopleidingen en de universiteit zitten.

Bouwprojecten

De bouwprojecten zijn bij de diverse scholen begonnen. Er komen nieuwe lokalen, toiletten en watertorens. In november was de regen bij de start van de bouw projecten even een spelbreker. Echter voor de waterreservoirs op de scholen zorgden het voor goed gevulde tanks.

Voedselpakketten

De afgelopen 2 maanden zijn er wederom voedselpakketten uitgedeeld. Dit vond plaats bij gezinnen van scholen of bij gezinnen die een specifieke connectie hebben met een stichting. De mensen in Kenia hebben al maanden geen inkomen meer en proberen op tal van manieren te overleven. De Keniaanse cultuur kent een sterke Harambee. ( Keniaanse traditie van zelfhulp evenementen in de gemeenschap; het woord betekent “allen komen” samen in het Swahili). Zij hebben ongelooflijk veel uithoudingsvermogen en van nature een zonnig karakter. Doen altijd aan Harambee, helpen elkaar, zijn snel tevreden. Zoals een bericht van een Nederlandse aangaf die al jaren in Kenia woont. Maar op een gegeven moment houdt het ook voor de Keniaan op. Hoe blij de gezinnen dan ook zijn met de voedselpakketten. Maar daarnaast toch altijd op zoek naar alternatieven. Men begint een nieuwe business zoals Catherine op de foto. Nadeel is alleen dat de heel Kenia met de uien business begint.

 

Motor Samuel

Bij de start van de bouwprojecten kwam de motor van Tenda Pamoja ineens weer naar voren. Het bestuur dacht daarbij toch echt dat deze er niet meer was. Geen vermelding bij de maandelijkse overzichten op geen enkele wijze. Maar nu toch het verzoek om een bijdrage voor een reparatie. Het kostenplaatje bedroeg een bedrag van€ 200,00. Met daarbij de mededeling dat dit de laatste bijdrage in kosten zou zijn. Samuel kan echter nu snel de projecten bezoeken en een update geven aan de sponsoren. En dat is ook weer fijn.

 

 

 

Jamhuri Day

Jamhuri Day is een nationale feestdag die elk jaar op 12 december wordt gevierd. Jamuru is het Swahili woord voor republiek en de feestdag is bedoeld om officieel de datum te markeren waarop Kenia op 12 december 1963 een republiek werd. Het is een nationale feestdag. Aan onze contacten is deze afbeelding gestuurd om ze een fijne dag te wensen. Dit werd erg gewaardeerd.

 

 

Covid 19 equipment

In november 2020 is er gestart met het verspreiden van de Covid 19 equipment. De scholen hebben daarbij in overleg met Samson, Samuel en de sponsor keuzes gemaakt. Niet alle scholen hebben het e.e.a. al ontvangen. Dit had te maken met de sluiting van de scholen in december en problemen bij het transport.

 

 

 

 

 

Beleidsplan 2021-2025

Het nieuwe beleidsplan 2021-2025 Tenda Pamoja Nederland is under construction zoals dat zo mooi heet. De grootste uitdaging ligt in de verzelfstandiging van Tenda Pamoja Kenia en de uitvoering daarvan. De organisatie moet uiteindelijk zelf voorzienend zijn in beleid en financiën. Het bestuur in Kenia is nu in het bezit van alle bewijzen van goed gedrag zodat een zelfstandig NGO (Tenda Pamoja Kenia) een feit kan worden. Net zoals in Nederland is het tot nu toe lastig gebleken door Covid 19 om een bestuursvergadering te organiseren. Om de verzelfstandiging vanTenda Pamoja Kenia te realiseren zal er ons inziens nog lang de ondersteuning, advisering en begeleiding vanuit Nederland noodzakelijk blijven.